Színkeverés haladó festőknek

Megtanítjuk a színek keverését

Gyönyörűen színes a világ. A számokkal való festésnél nagyon sok színnel találkozhatunk, és semmiképpen sem kell keverni őket. Mindig megtalálja a pontos árnyalatokat, hogy a kép teljesen tökéletes legyen. De ha érdekli a színek keverése, akkor beszélünk róla.

A színeket a fénysugárzás frekvenciája befolyásolja. Az elektromágneses sugárzás magában foglalja a rádió-, infravörös-, látható-, ultraibolya-, röntgen- és gamma-sugárzást. A 390–760 nm-es intervallumból a hozzávetőleges hullámhossznak csak egy kis részét látjuk. Ezután különböző frekvenciájú fényt látunk színként, a legalacsonyabb frekvenciájú és leghosszabb hullámhosszú vörös fénytől a legmagasabb frekvenciájú és legrövidebb hullámhosszú liláig.

Különbséget teszünk a színes fényforrás és a nem ragyogó, fényt visszaverő tárgyak között is.

Additív színkeverés

Ha vesz 3 lámpát és 3 színes diát vagy fóliát piros, zöld és kék színben, és kikapcsolja a villanyt, akkor sötétben megpróbálhatja megváltoztatni a színeket. Adjon zöldet a piros lámpához, és részben fedje le mindkét fénykúpot. Azokon a helyeken, ahová mindkét szín világít, a fal sárga lesz. Ha a fény kék színét is hozzáadjuk, lila fényt ad pirossal és ciánt zölddel. Ha mind a 3 fénykúpot egy helyen keresztezed, fehér fényt kapsz. Ugyanez látható a számítógép kijelzőjén az RGB rövidítés alatt - az alapszínek piros, zöld és kék. A színek additív keverésekor a feketével kezdjük, és más árnyalatok hozzáadásával a világosabb árnyalatokon keresztül jutunk el a fehérhez.

Szubtraktív színkeverés

A szubtraktív (kivonó) színkeverési modellben a színek fordítottan működnek. Kezdjük a fehér papírral és két alapszín keverésével mindig sötétebb árnyalatot kapunk. De soha nem kapunk fekete színt. Ha mind a 3 színt összekeverjük, sötétszürke képződik, ami a színek molekuláris szintű szennyeződések általi fizikai korlátozásának köszönhető.

A CMYK rövidítést a színes tinták keverésére használják. Ezek a színek rövidítései - Cyan, Magenta, Yellow és BlacK, azaz cián, bíbor és sárga. A fekete színt oda adják, hogy a megfelelő árnyalatokat tudjuk elérni, különösen az árnyékban. Ezek a színek az RGB színek keverésének eredménye és fordítva. Ez egy eltolódás a színspektrumon.

Miért színesek a tárgyak?

A színeket a fény különböző hullámhosszainak köszönhetően érzékeljük. Ha a fény az összes látható hullámhosszt tartalmazza, akkor fehérnek érzékeljük. Ha valamilyen frekvencia érvényesül a fényforrásban, a fény színesnek tűnik. A tárgyak színét az határozza meg, hogy hogyan nyelik el vagy tükrözik vissza a fényt. A beeső fény egyes hullámhosszai nem verődnek vissza, mások viszont igen. Ezenkívül a visszavert fény egy része megváltoztathatja mind a frekvenciát, mind a hullámhosszt. Félig átlátszó tárgyaknál, például üvegprizmánál, a fény kiszámíthatatlanul viselkedik. A színek érzékelése teljesen szubjektív, és a különbség nagyon jól látható a különböző kultúrákban. Például az erdőlakók jobban meg tudják különböztetni a zöld különböző árnyalatait.

100 %